Blog
Czy opakowania do żywności mogą być ekologiczne? 3 pomysły
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wpłynąć na środowisko poprzez zmniejszenie ilości generowanych odpadów? Co zrobić, aby użyte opakowania do żywności nie były jednorazowe i nie szkodziły naturze? Przedstawiamy trzy pomysły na ekologiczne opakowania do żywności, które możesz wykorzystać w codziennym życiu.
Podstawowe zalety opakowań łączących papier i folie
Rynek opakowań, tak samo jak każdy inny, musi nadążać za współczesnymi potrzebami. Obecnie duży nacisk kładzie się na ekologię. Nic dziwnego, przecież troska o planetę leży w interesie każdej osoby. Z tego względu dostępne są opakowania wykonywane jednocześnie z papieru i folii. Poniżej przeczytasz, czemu zawdzięczają swoją sławę.
Gdzie wykorzystywane są folie mono?
Folia monomeryczna, czy też mono lub jednowarstwowa, jest bardzo popularnym materiałem opakowaniowym. Wbrew pozorom może jedynak służyć nie tylko do ochrony towaru przed czynnikami zewnętrznymi. Ze względu na swoją specyfikację, wykorzystuje się ją bowiem w wielu branżach. Z całą pewnością spotykasz się z nią każdego dnia!
Rodzaje laminatów foliowych i ich charakterystyka
Główną i najważniejszą funkcją laminatów foliowych jest ochrona produktów przed czynnikami zewnętrznymi. Ze względu na odmienne wymagania pakowanych towarów, podstawą jest dobór odpowiedniego rodzaju takiego materiału opakowaniowego. Czy wiesz, który z nich będzie najlepszy do zapakowania Twojego produktu? Odpowiedź znajdziesz poniżej.